ADHD

At leve med det

Det handler om at komme videre..

Recovery i praksis

Recovery i praksis - løsning

Recovery i praksis. Jeg fokusere på løsningen.  Det er denne del, der er vigtigst for mig. Min nye livsstil, hvad og hvordan jeg har ændret adfærd og vaner og mest af alt vedligeholdelse af processen. 

Jeg kommer fra en bizar opvækst med hardcore misbrug og gennem hele livet udiagnosticeret ADHD. Over en voksen tilværelse som arbejdende familiefar og misbruger, til den endelige vej ud af misbruget og samtidige diagnosticering af ADHD som 53-årig.

Uddrag fra Claus´s historie:

Kombinationen af de glade 60'ere og mulig­heden for at stjæle penge fra sin mor, gjorde det muligt for Claus at stable et seriøst mis­brug på benene. Årene var præget af en jagt på noget, som kunne give ham ro inde i sit hoved. Som resultat eksperimenterede han med alle mulige stoffer, som selvfølgelig kun gav ham flere problemer. Som 15-årig var han narkoman, og allerede som 18-årig fik han en metadon-vedligeholdelse. Dengang havde man den opfattelse, at metadon var ligesom at give sukkersyge insulin. Men som Claus selv siger, så var det en misforstået hjælp, da det blot gav lyst til flere stoffer

Recovery i praksis - recovery orienteret tilgang.

Efter syv år som clean og fire år som ADHD­-diagnosticeret har Claus fundet den ro, som han har manglet i så mange år. De fleste dage lykkes det for ham at holde struktur i hverdagen. De få dage det glipper, forsøger han at komme i gennem bedst muligt ved hjælp af redskaber fra kognitiv terapi.

Han har fået tildelt førtidspension, og som supplement hertil arbejder han til tider som handicaphjælper. Men dét, han virkeligt brænder for, er at dele ud af sine erfaringer samt viden. Og det gør han blandt andet ved at fortælle om sit liv på behandlingshjem, i fængsler og specialskolen Langagerskolen ved Århus. ­Paradoksalt nok er oplæggene med til at give Claus en mening med sit liv, da han føler, at hans kvaler kan være med til at inspirere andre til ikke at vælge den samme vej.

Vores studerende skal, som kommende socialrådgivere, skabe gode relationer og samarbejde med borgere på måder, der virker understøttende for recovery. Claus giver med sit foredrag et unikt indblik i livet med dobbeltdiagnose og kampen for at komme sig. Et indblik, der ikke kan erhverves gennem læsning af teori, men som er essentielt for at forstå mennesket bag diagnosen. 

Claus fastholder sine tilhørere med nærvær, humor og ro. Han har en særdeles velfungerende retorik og kan med metaforer og små anekdoter give en meget konkret forståelse af den abstrakte proces, som recovery kan være for udenforstående. Med oplægget får han plantet en vigtig læresætning hos de kommende socialrådgivere: Det er håb for alle.

Anbefaling fra VIA Socialrådgiveruddannelsen
Annette Auken Andreassen  

 

Recovery - praksis - leve godt med ADHD

Recovery i praksis: Det er det vigtigste for mig. Min nye livsstil, hvad og hvordan jeg har ændret, og mest af alt vedligeholdelse af recovery